Quantcast
Channel: فراگستر
Viewing all articles
Browse latest Browse all 553

سمت سازمانی چیست؟ سمت و پست سازمانی چه فرقی دارند؟

$
0
0

آیا می‌دانید سمت سازمانی چیست و چه انواعی دارد؟ برای آشنایی با انواع سمت های سازمانی و فرق پست و سمت سازمانی با وبلاگ فراگستر همراه باشید.

در هر کسب و کار، انواع سمت های سازمانی متعددی وجود دارد که بخشی اساسی از عملیات آن هستند. از افراد مجرب تیم مدیریت اجرایی گرفته تا کارکنان سطوح ابتدایی سازمان، هر کدام از این سمت‌ها شامل وظایف خاصی است که به موفقیت شرکت کمک می‌کند. یادگیری در مورد سمت های مختلف در یک کسب و کار می‌تواند به شما کمک کند تا یک مسیر شغلی تعریف شده برای خود یا برای سازمان خود ایجاد کنید. در این مقاله، چندین سمت سازمانی کلیدی در هر کسب و کار، وظایف آنها و اینکه چگونه به موفقیت یک کسب و کار کمک می‌کنند را بررسی می‌کنیم.

سمت سازمانی چیست؟

سمت های سازمانی، موقعیت‌هایی هستند که دارای مجموعه‌ای از مسئولیت‌ها هستند. صاحبان کسب و کارها معمولاً برای مجموعه خود یک ساختار سازمانی طراحی می‌کنند که این ساختار، انواع مختلف سمت ها و وظایفی را که دارنده هر کدام از این سمت ها مسئولیت آن را بر عهده دارد، مشخص می‌کند. سمت های سازمانی به مدیران و ذینفعان اجازه می‌دهد تا عناوین و وظایف خاصی را برای کارکنان مشخص کنند. همچنین به کارفرمایان این امکان را می‌دهد تا بتوانند با تعیین دقیق وظایف هر سمت، آنها را به متخصصانی که واجد شرایط انجام آنها هستند محول کنند. همچنین، زمانی که کارکنان درک روشنی از مسئولیت‌های خود داشته باشند، بهتر می‌توانند به موفقیت شرکت کمک کنند.

فرق سمت و پست سازمانی چیست؟

سِمَت (به انگلیسی Post) در زبان فارسی معادل عنوان، مقام و منصب است و از این لحاظ با پست سازمانی تفاوتی ندارد. اما پست و سمت سازمانی متفاوت از شغل است. شغل به کاری گفته می‌شود که محدوده آن مشخص و تعریف شده است. اما هر پست و سمت سازمانی یک موقعیت کاری و شغلی در یک سازمان محسوب می‌شود. به عنوان مثال مدیریت یک شغل است، اما مدیر منابع انسانی یک سمت و مقام سازمانی است که تصدی آن توسط یک نفر انجام می‌شود.

انواع سمت های سازمانی چگونه طبقه بندی می‌‌شوند؟

در بیشتر شرکت‌ها، انواع سمت های سازمانی به ۳ دسته کلی تقسیم می‌شوند که عبارتند از: سمت‌های ارشد مدیریتی، سمت‌های مدیریت میانی و سمت‌های عملیاتی هستند:

سمت‌های ارشد مدیریتی

سمت‌های ارشد مدیریتی شامل پست‌های سطح ارشد سازمان است و اغلب شامل یک مدیر ارشد اجرایی است که ریاست کل سازمان یا بخش بزرگی از آن را بر عهده دارد. چنین سمت‌هایی معمولاً به تجربه کاری گسترده همراه با تحصیلات، مهارت‌ها و گواهینامه‌های خاص نیاز دارند.

سمت‌های مدیریت میانی

این دسته مربوط به سمت‌های میانی در هر کسب و کار است که شامل مدیران میانی و سوپروازیرهای هر سازمان می‌شود. این متصدیان این سمت ها معمولاً توسط مدیران ارشد تعیین و هدایت می‌شوند.

سمت‌های عملیاتی

سمت‌های عملیاتی در سازمان، سمت‌هایی هستند که ممکن است مسئولیت‌های آن توسط یک یا چند متخصص بر عهده گرفته شوند. برای مثال یک شرکت می‌تواند تیمی از حسابداران یا دستیاران اداری داشته باشد.

انواع سمت‌های ارشد مدیریتی کدام است؟

برخی از مهم‌ترین سمت های ارشد مدیریتی در سازمان، عبارتند از:

  • مدیر ارشد اجرایی (مدیر عامل)
  • مدیر ارشد عملیات (COO)
  • مدیر ارشد مالی (CFO)

مدیر ارشد اجرایی (مدیر عامل)

مدیر ارشد اجرایی (مدیرعامل) در هر سازمان، سمتی است که متصدی آن، مسئول اصلی اتخاذ تصمیمات سطح بالا، جمع‌آوری منابع مورد نیاز شرکت و بهینه‌سازی ها و تغییرات عملیاتی و ساختاری است و مستقیماً بر رشد سازمان تأثیر می‌گذارد. در کسب و کارهای کوچکتر، متصدی این سمت معمولاً مالک کسب و کار است.

مدیر ارشد عملیات (COO)

مدیر ارشد عملیات (COO) بر عملیات‌های جاری و روزانه سازمان نظارت دارد. در سازمان‌های کوچک‌تر، این سمت می‌تواند به مدیر کل واگذار شود. این نوع سمت های ارشد مدیریتی مسئول تضمین اجرای کامل فرآیندها و کارآمدی آنها هستند و اغلب بر واحدهای مختلف سازمان نظارت می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که کارکنان کار خود را به‌درستی و به موقع انجام می‌دهند.

انواع سمت‌های مدیریت میانی کدام است؟

سمت‌های مدیریت میانی نقش مهمی برای اجرای بهینه فرآیندهای سازمانی دارند. از این دسته می‌توان به مدیر بازاریابی، مدیر پروژه، مدیر مالی و مدیر منابع انسانی اشاره کرد.

مدیر بازاریابی

یک مدیر بازاریابی، بسته به اندازه شرکت، ممکن است بر کل واحد بازاریابی نظارت کند. در شرکت‌های بزرگ، تیم‌های متعددی در واحد بازاریابی فعالیت می‌کنند و هر کدام مدیر بازاریابی خود را دارند. هر یک از مدیران بازاریابی مستقیماً به مدیر ارشد بازاریابی گزارش می‌دهد. در کسب‌وکارهای کوچک‌تر، مدیر بازاریابی ممکن است تنها سمت ارشد برای هدایت تلاش‌های بازاریابی سازمان باشد.

مدیر پروژه

مدیران پروژه بر بسیاری از فرآیندهای برنامه ریزی و توسعه پروژه‌های سازمان نظارت می‌کنند. این متخصصان، پروژه‌ها را پیشنهاد، طراحی، نظارت و اجرا می‌کنند. این سمت سازمانی ممکن است شامل مسئولیت تجزیه و تحلیل و کاهش خطرات پروژه‌های مختلف نیز باشد و متصدیان آنها معمولاً با سایر مدیران میانی – مانند مدیران بازاریابی و مالی – برای برنامه‌ریزی و توسعه هر یک از جنبه‌های یک پروژه از جمله بودجه، منابع و جدول زمانی همکاری می‌کنند.

مدیر مالی

مدیران مالی معمولاً هزینه‌ها و درآمدها را تجزیه و تحلیل می‌کنند و از این داده‌ها برای تهیه گزارش‌های مالی استفاده می‌کنند. در سازمان‌های کوچک‌تر، این سمت سازمانی ممکن است بر چندین جنبه مالی عملیات‌ها و فرآیندهای تجاری سازمان، مانند محاسبه و پیش بینی درآمدهای دریافتی و هزینه‌های شرکت نظارت کند. در کسب و کارهای بزرگتر، مدیر مالی ممکن است مسئول مدیریت حسابداران نیز باشد و برای ایجاد گزارش‌ها و پیش بینی‌های مالی دقیق به کار این متخصصان متکی خواهد بود.

مدیر منابع انسانی

مدیران منابع انسانی، واحد منابع انسانی هر سازمان را هدایت می‌کنند. این مدیران در سازمان های بزرگ بر تیم‌های بزرگ واحد منابع انسانی نظارت می‌کنند و در سازمان‌های کوچک‌تر، ممکن است تنها مسئول چند عضو واحد منابع انسانی باشند. این سمت سازمانی برای موفقیت در فعالیت‌های سازمان بسیار اهمیت دارد، زیرا مسئول مصاحبه، استخدام و جذب کارکنان جدید هستند. مدیران منابع انسانی معمولاً با مدیران ارشد سازمان در ارتباط بوده و با آنها مشورت می‌کنند تا برنامه‌های استراتژیک سازمان را آغاز کرده و به عنوان رابطی بین مدیریت کلان سازمان و کارکنان شرکت عمل کنند.

انواع سمت‌های عملیاتی در سازمان کدام است؟

سمت های عملیاتی یکی از انواع سمت های سازمانی هستند که برای اجرای روزمره فرآیندهای هر سازمانی ضرورت دارند و شامل عناوینی مانند: تحلیلگر تجاری، حسابدار، نماینده فروش، نماینده واحد خدمات مشتریان، دستیار اداری و … می‌شود.

تحلیلگر کسب و کار

تحلیلگران کسب و کار، مسئول ارزیابی رشد و توسعه هر سازمان هستند و بسیاری از شرکت‌ها از آنها استفاده می‌کنند. متصدیان این سمت روندهای بازار را تجزیه و تحلیل، درآمدهای آتی را پیش‌بینی و برنامه‌هایی را ایجاد می‌کنند که به کسب و کارها کمک می‌کند سودآوری، دوام محصول و موفقیت کلی عملیات‌های خود را ارزیابی کنند.

حسابدار

یک حسابدار بر معاملات روزانه شرکت‌ها از جمله معاملات فروش، پرداخت هزینه‌ها و گزارش‌های مالیاتی نظارت می‌کند. حسابداران در سازمان‌های کوچک‌تر ممکن است مسئولیت‌هایی داشته باشند که مدیران مالی یا مدیران ارشد مالی در سازمان‌های تجاری بزرگ بر عهده دارند.

نماینده فروش

نمایندگان فروش با مشتریان ارتباط برقرار می‌کنند تا محصولات یا خدمات کسب و کار خود را بفروشند. تیم‌های فروش موفق، از ارتباطات موثر و مهارت‌های بین فردی برای ایجاد روابط با مشتریان شرکت و ایجاد حس وفاداری در آنها خود استفاده می‌کنند که مستقیماً بر درآمد کسب و کار تأثیر می‌گذارد.

نماینده خدمات مشتریان

نمایندگان واحد خدمات مشتریان، به مشتریان سازمان در حل مشکلات آنها، رسیدگی به بازگرداندن محصولات معیوب و بازپرداخت مبالغ پرداخت شده در مواردی که مشتریان راضی نیستند، کمک می‌کنند. این سمت‌های عملیاتی برای خوشنامی یک شرکت و تقویت روابط طولانی مدت آنها با مشتریان ضروری است.

دستیار اداری

دستیار اداری یا مسئول پذیرش یکی از رایج‌ترین انواع سمت های سازمانی است که به عنوان اولین نقطه تماس برای بازدیدکنندگان و مشتریانی که وارد محیط کسب و کار می‌شوند عمل می‌کند. متصدیان این سمت ممکن است بسیاری از کارهای ضروری در سازمان مانند مدیریت خطوط تلفن، برقراری ارتباط بین مشتریان و شرکای تجاری و سازماندهی برنامه‌های کارکنان را انجام دهند. آنها حتی ممکن است مسئولیت ورود داده‌ها برای به روز نگه داشتن اسناد شرکت را بر عهده داشته باشند.

کلام آخر

در این مقاله با مهم‌ترین انواع سمت های سازمانی آشنا شدید. انتخاب افراد مناسب برای این سمت‌ها نقش مهمی در موفقیت سازمان شما دارد. بنابراین، هنگامی که برای توسعه کسب و کار خود برنامه ریزی می‌کنید، باید به طور جدی در مورد اینکه چه کسانی باید پست های کلیدی را پر کنند فکر کنید. همچنین توصیه می‌شود از انتخاب افراد صرفا به خاطر روابط دوستانه یا خویشاوندی پرهیز کنید. بهترین معیارها برای انتخاب متصدیان هر سمت داشتن سابقه آموزشی و مهارت‌های لازم برای انجام هر سمت از یک سو، و وجود سابقه کاری در آن سمت است که بتوانند استعدادهای متقاضی را اثبات کنند. بنابراین انتخاب اعضای سازمان یک فرآیند است که در طول زمان انجام می‌شود و همراه با رشد سازمان شما، نیروهای انسانی آن نیز تکامل پیدا می‌کنند.

به این مطلب امتیاز دهید

نوشته سمت سازمانی چیست؟ سمت و پست سازمانی چه فرقی دارند؟ اولین بار در فراگستر. پدیدار شد.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 553

Trending Articles