Quantcast
Channel: فراگستر
Viewing all articles
Browse latest Browse all 553

اخلاق سازمانی چیست و چطور آن را در سازمان پیاده کنیم؟

$
0
0

همه ما در زندگی خود با مفهوم اخلاق و انتخاب‌های اخلاقی روبرو می‌شویم. از این منظر وقتی از اخلاق صحبت می‌کنیم، منظورمان استاندارهای اخلاقی است که به ما می‌گویند چه کاری بد و چه کاری خوب است. اخلاق سازمانی هم در مورد همین پرسش‌ها صحبت می‌کند. با این تفاوت که مربوط به رفتارها و انتخاب‌هاییست که سازمان‌ها یا کارکنان آنها انجام می‌دهند و تمامی افراد سازمان اعم از مدیران و کارکنان را دربرمی‌گیرد. برای آشنایی با تعریف اخلاق سازمانی و راه‌های پیاده‌سازی آن در سازمان با این مقاله و وبلاگ فراگستر همراه باشید. 

تعریف اخلاق سازمانی چیست؟

هدف از اخلاق سازمانی ارتقای ارزش‌های غیراقتصادی-اجتماعی است. این نوع اخلاق درباره درست یا نادرست بودن رفتارهای یک سازمان در ارتباط آن با سایر ذی‌نفعان (از جمله مشتریان و کارکنان سازمان) و همچنین اثرات ناشی از خدمات یا محصولات آن است. بنابراین می‌توان گفت اخلاق سازمانی یک تئوری درباره ارزش‌های اخلاقی و همچنین درباره به کارگیری استانداردهای اخلاقی در سازمان‌ها و کسب و کارها است.

چرا اخلاق سازمانی اهمیت دارد؟

اهمیت این نوع در سازمان‌ها به دلایل زیر است:

  • شناخت قواعد و ارزش‌های اخلاقی در سازمانی مهم است زیرا به مدیران در درک رفتارهای سازمان، پیامدهای آن و رسیدگی به آنها کمک می‌کند.
  • تخلفات به همه افراد جامعه آسیب می‌زند، زیرا فساد را در همه سطوح تشویق می‌کند. اهمیت اخلاق در سازمان نیز در این است که کمک می‌کند تا از پیامدهای چنین رفتارهایی و عواقب آنها جلوگیری شود.
  • تمامی اعضای سازمان در ترویج قواعد اخلاقی-رفتاری آن مشارکت فعال دارند. اهمیت رعایت اخلاق در سازمان در این است که به تمامی اعضای سازمان کمک می‌کند تا انتظارات اخلاقی را به طور موثری درک کرده و بتواند مطابق با آن کار کنند.
  • اهمیت دیگر اخلاق در سازمان این است که با ارائه، تجزیه و تحلیل و تشخیص راهکارهای موثر برای مشکلات، دانش و ابزار مناسب را برای بهبود تصمیم‌گیری‌های اخلاقی را به مدیریت ارائه می‌دهد.
  • اهمیت اخلاق سازمانی در این است که به سازمان امکان می‌دهد برای مدت طولانی‌تری استانداردهای اخلاقی را در فعالیت‌های خود رعایت کند.
  • اخلاق سازمانی مهم است زیرا به سازمان کمک می‌کند تا با چالش‌هایی که رقبا به وجود می‌آورند به طور موثری روبرو شود.
ارزش‌های اصلی اخلاق سازمانی

اخلاق سازمانی شامل ارزش‌های متعددی می‌شود

ارزش‌های اصلی اخلاق سازمانی کدام است؟

برخی از مهم‌ترین ارزش‌های اخلاقی سازمانی که تأثیر مستقیمی بر رعایت اخلاق در سازمان دارند عبارتند از:

۱- مسئولیت‌پذیری

مسئولیت‌پذیری به معنی پاسخگو بودن است. این ارزش بر اهمیت این الزام اخلاقی تاکید دارد که در صورت ارتکاب اشتباه مسئولیت آن را به عهده بگیرید، خویشتن‌داری کرده و برای دستیابی به کمال تلاش کنید. مسئولیت‌پذیری افراد در سازمان، خصیصه مثبتی است که بیانگر این است که فرد از قواعد اخلاقی پیروی می‌کند است و توانایی پیشرفت شغلی دارد.

۲- نتیجه‑گرا بودن

نتیجه‌گرا بودن در هر کسب و کاری ضروری است. اخلاق سازمانی، اصول و ارزش‌های اخلاقی را به عنوان بخشی از نتیجه مطلوب درنظر می‌گیرد و از کارکنان می‌خواهد که در محدوده‌های معقول و ممکن به آنها دست یابند.

۳- احترام گذاشتن

اصل احترام گذاشتن به دیگران به این معنی است که باید کرامت و ارزش همه افراد را به عنوان یک وظیفه اخلاقی رعایت کنید. از جمله رفتارهایی که ترویج آنها در سازمان، نشان‌دهنده رعایت این ارزش است می‌توان به پذیرش تفاوت‌ها، مدارا کردن با دیگران، ادب، خوشرویی و همچنین تلاش برای جلوگیری از سوءاستفاده از افراد، فریب، تحقیر و خشونت علیه آنها اشاره کرد.

در یک سازمان، احترام به خود و سایر افرادی که با آنها کار می‌کنید ضروری است. این احترام در نهایت متقابل خواهد بود زیرا دیگران نیز به خاطر ارزش‌ها و رفتارهایتان به شما احترام خواهند گذاشت. احترام و اعتماد به کارکنان، به مدیران امکان می‌دهد از دخالت در کار کارکنان خود اجتناب کنند.

۴- قابل اعتماد بودن

پیچیده‌ترین ارزش اخلاقی، قابل اعتماد بودن است زیرا مفهومی گسترده است و به رفتار و ویژگی‌هایی مربوط می‌شود که فرد را شایسته وفاداری، صداقت، درستکاری و اعتماد دیگران می‌کند. در یک سازمان، برای اعتبار حرف خود ارزش قائل شوید و تحت هر شرایطی به وعده‌های خود عمل کنید.

اگر اشتباه می‌کنید، آن را بپذیرید و اگر درست است، موضع بگیرید. با دیگران همانگونه رفتار کنید که دوست دارید دیگران با شما رفتار کنند. اعتماد یک احساس قوی است که باعث اعتماد به نفس می‌شود، بنابراین مطمئن شوید که مردم شما را قابل اعتماد می‌دانند

۵- رعایت عدالت

عدالت به معنای انصاف در همه معاملات است. این یعنی پیروی با روند قانونی، صراحت، بی طرفی، برابری و مساوات. در یک سازمان، یک عنصر اساسی است زیرا مدیریت را تشویق می‌کند که با هر یک از کارکنان منصفانه رفتار کند.

۶- همدلی و کمک به دیگران

یکی از جنبه‌های اخلاق سازمانی کمک و همدلی به دیگران است. این ارزش به معنی نگرانی صادقانه در مورد سلامت و وضعیت سایر انسان‌هاست. این قاعده شامل به اشتراک‌گذاری، همدلی، دلسوزی، مهربانی و نیکوکاری نسبت به سایر همکاران در سازمان است.

۷- استقامت در کار

استقامت یک ویژگی قابل تحسین و به معنی اراده برای ادامه کار، صرف نظر از مشکلات است. این ویژگی، یکی از ارزش‌های اخلاق سازمانی است که کارکنان را به سخت‌کوشی و دستیابی به نتایج مطلوب تشویق می‌کند.

راه‌های ترویج اخلاق سازمانی چیست؟

مهم‌ترین راه‌های تقویت اخلاق در سازمان عبارتند از:

تلاش‌های خود را بر استخدام افراد مناسب متمرکز کنید

استخدام و جذب نیروی انسانی بخشی جدایی‌ناپذیر از فعالیت یک سازمان است، زیرا نیروی کار برای پیش‌برد اهداف شرکت ضروری است. بنابراین توصیه می‌شود مدیرانی را استخدام کنید که افرادی که در بالا هستند صداقت و هوشمندی نشان می‌دهند تا اثرگذاری آنها بتواند به یک دارایی برای سازمان تبدیل شود.

اگر رهبری اخلاقی باشد، قطعاً اخلاق در سازمان را در همه سطوح ارتقا خواهد داد. حتی هنگام استخدام کارکنان بدنه سازمان نیز اطمینان حاصل می‌کند که آنها از نظر اخلاقی سالم هستند زیرا کارکنان سطوح پایین سازمان روزی می‌توانند رهبر آن سازمان باشند.

در مورد اخلاق سازمانی به کارکنان خود آموزش دهید

هر یک از کارکنان در سازمان باید از اصول اخلاق سازمانی آگاه باشد. اگر به دنبال راه‌هایی برای ارتقای اخلاق در سازمان در محیط کار سازمان خود هستید، حتما در مورد آن به کارکنان خود آموزش دهید. رفتار غیراخلاقی، سازمان و تمامی ذی‌نفعان آن را در معرض خطر قرار می‌دهد، بنابراین باید اطمینان حاصل کنید که سازمان رفتارهای مشکل‌ساز را در محیط کاری خود تشویق نمی‌کند.

برای کارکنان خود نمونه باشید

رهبران برای کارکنان خود نمونه بوده و آنها را تشویق کنند تا از گام‌های آنها در پیروی از اخلاق سازمانی الگوبرداری کنند. آنها باید توجیه منطقی این اخلاقیات و مزایای آن را برای دیگران توضیح دهند تا همه افراد دیگر در سازمان از آن اصول اخلاق پیروی کنند.

افزایش شفافیت در سازمان

اگر به دنبال تشویق اخلاق‌مداری در سازمان خود هستید، در مورد معاملات مالی‌تان شفاف باشید. وقتی یک رفتار غیراخلاقی انجام می‌شود و پای پول در میان باشد، شرکت‌ها تشویق می‌شوند این سوءرفتارها را نادیده بگیرند. اما هنگامی که یک سازمان در مورد معاملات مالی خود صداقت داشته باشد، امکان اصلی برای رفتارهای غیراخلاقی از بین می‌رود. شرکتی که اخلاق سازمانی را فدای سود نمی‌کند، به همه کارکنان خود این پیام را می‌دهد که اخلاق در آن سازمان اهمیت زیادی دارد.

حقیقت را بگویید

فرهنگ سازمانی خود را به‎‌گونه‌ای تقویت کنید که در آن کارکنان از پایین‌ترین تا بالاترین سطح، بدون توجه به هر چیزی حقیقت را بیان کنند. این کار بدون شک باعث ارتقای اخلاق در سازمان می‌شود. زیرا زمانی که همه رفتارهای مشابهی را انجام دهند ترس از بیان آنچه درست است و سرزنش شدن بابت آن از بین خواهد رفت.

از ابتدا مانع رشد رفتارهای غیراخلاقی شوید

یک راه اساسی برای تشویق و ترویج اخلاق سازمانی، ممانعت از رشد رفتارهای غیراخلاقی از ابتدای شروع آنهاست. به خاطر داشته باشید که این نوع رفتارها ممکن است  در ابتدا کوچک باشند، اما می‌توانند بر کل سازمان، فرهنگ کاری و رویه‌های آن تاثیر منفی بگذارند. بنابراین فرهنگ سازمانی خود را به‌گونه‌ای پرورش دهید که کارکنان در برابر رفتارهای غیراخلاقی بایستند و در صورت مشاهده چنین رفتاری آنها را اطلاع دهند.

اولویت را بر اخلاقیات قرار دهید نه سود

بین قانونی بودن و اخلاقی بودن تفاوت وجود دارد، اما برخی از سازمان‌ها تفاوتی میان این ۲ مفهوم قائل نمی‌شوند تا بتوانند در مواردی که قانون برای آنها مانعی ایجاد نمی‌کند، اخلاقیات را به نفع سود نادیده بگیرند. برای اینکه از چنین مساله‌ای پیشگیری کنید باید تفاوت میان این ۲ مفهوم را بشناسید، درک کرده و اجرا کنید و فرهنگی ایجاد کنید که نسبت به رقبای شما بسیار بهتر باشد و با خواسته‌های مشتریان شما تناسب داشته باشد. مشتریان، همکاران و کارکنان شما از اینکه با شرکتی همکاری کنند که در رعایت اخلاقیات و ارزش‌های سازمانی زبانزد است، احساس غرور خواهند کرد.

سوالات متداول مشریان

۱- تعریف اخلاق سازمانی چیست؟

اخلاق سازمانی در مورد این صحبت می‌کند که کدام رفتارها در سازمان خوب و کدام بد هستند. این نوع اخلاق، هم مربوط به رفتارها و انتخاب‌های سازمان‌ها و هم کارکنان آنهاست و تمامی افراد سازمان اعم از مدیران و کارکنان را دربرمی‌گیرد.

۲- چرا اخلاق سازمانی اهمیت دارد؟

رعایت اخلاق در سازمان نه تنها باعث ایجاد اعتماد و مشارکت بیشتر تمامی ذی‌نفعان سازمان می‌شود، بلکه به مدیران سازمان کمک می‌کند تا پیامدهای رفتارها و تصمیمات سازمان خود را از منظر اخلاقی درک کرده و بتوانند ثبات و پایداری را برای مجموعه خود فراهم کنند.

۳- ارزش‌های اصلی اخلاق سازمانی کدام است؟

برخی از مهم‌ترین ارزش‌های اخلاقی سازمانی که تأثیر مستقیمی بر رعایت اخلاق در سازمان دارند عبارتند از: مسئولیت‌پذیری، احترام گذاشتن به دیگر انسان‌ها، راستگویی، رعایت عدالت، همدلی و کمک به دیگران و پشتکار.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

نوشته اخلاق سازمانی چیست و چطور آن را در سازمان پیاده کنیم؟ اولین بار در فراگستر. پدیدار شد.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 553

Trending Articles